Pensiontheker

Onafhankelijk advies

Wacht niet met uw wachtpolis

U heeft een hospitalisatieverzekering via uw werkgever? Dat is goed nieuws! U werd dan normaal gezien ook op de hoogte gebracht van het feit dat u deze verzekering individueel kan verderzetten. Wat u misschien nog niet wist is de mogelijkheid om een wachtpolis te nemen. Deze polis wordt vaak ook de vergrijzingspolis genoemd.

Waarom zou u een wachtpolis afsluiten?

Een wachtpolis dient om de individuele verderzetting van uw hospitalisatieverzekering voor te financieren. Indien u minstens twee jaar tewerkgesteld bent en uit dienst treedt of pensioneert, dan heeft u recht op deze individuele verderzetting van uw collectieve hospitalisatieverzekering. De premie van deze individuele verderzetting is gebaseerd op uw leeftijd bij uitdiensttreding of pensionering. Hoe ouder u wordt, hoe meer uw premie voor een hospitalisatieverzekering zal bedragen. Het is bijvoorbeeld zo dat u op 55-jarige leeftijd 2x zo veel betaalt als iemand die 30 jaar is. Voor iemand die op 65-jarige leeftijd aansluit is dit gemiddeld 3 keer zoveel. De reden hiervoor spreekt voor zich. De meeste medische kosten worden gemaakt nadat een persoon de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Met een wachtpolis komt u niet voor verrassingen te staan. Wanneer u beroep moet doen op een individuele hospitalisatieverzekering wegens uitdiensttreding of pensionering, kan u uw wachtpolis omzetten. De premie van uw individuele verzekering houdt rekening met de instapleeftijd in de voorfinanciering. Sommige verzekeraars klikken meteen uw instapleeftijd vast, anderen voorzien een korting.

Stel dat u opnieuw van werkgever verandert en deze biedt wel een hospitalisatieverzekering aan dan kan u uw individuele verzekering desactiveren en laten omzetten naar een wachtpolis. Dit kan dan opnieuw geactiveerd worden op een later moment en dit zonder meerkost of medische formaliteiten.

Niet alleen het bevriezen van uw leeftijd kan een voordeel zijn van de wachtpolis. Sommige maatschappijen combineren de wachtpolis met extra dekkingen die u niet heeft in uw collectief plan. Op die manier geniet u niet enkel van de wachtpolis bij een individuele verderzetting, maar geniet u ook vandaag van mooie voordelen.

Wanneer kan u het beste aansluiten?

Het spreekt voor zich dat u nog weinig voordeel zult kunnen opbouwen wanneer u aansluit op 60 jaar. De premie is dan immers al bijna even hoog als uw premie bij pensionering. Hoe vroeger u hiermee start, hoe minder u zal betalen. Echter, aansluiten op 20 jaar is nog niet meteen nodig. Wanneer u 40 jaar bent kan dit echter wel een interessante vorm van sparen zijn.  

Hoe kan ik mij aansluiten?

U hebt een collectieve hospitalisatieverzekering? Neem dan contact op met uw HR-dienst. Zij leveren u meteen de offerte aan voor uw wachtpolis of zij verwijzen u door naar de juiste maatschappij en/of dienstverlener.